Geen kerstpakket, maar (kerst)vakantie!

Het einde van het jaar is inzicht - en 2020 was een bewogen jaar voor iedereen. Begon het jaar nog in de file naar je werk, naar de rij bij de koffieautomaat, het jaar eindigde in je joggingbroek met net shirt, klaar voor de zoveelste video meeting van de dag. 

Velen van ons hebben deze transitie doorgemaakt in slechts een maand. Wie deze voorspelling een jaar geleden kon doen verdient dit jaar zeker een kerstpakket, maar eigenlijk behoort iedereen wel een riant kerstpakket te krijgen voor zijn of haar (digitale) inzet. Al was het maar ter compensatie voor alle aanpassingen die we dit jaar hebben gevraagd van onze medewerkers. En de mentale gevolgen die deze snelle aanpassing mogelijk gehad heeft.  

Schermafbeelding 2020-12-22 om 15.04.26.png

Zorgprofessionals staan letterlijk en figuurlijk in de frontlinie tegen COVID-19. Hierbij kunnen we ons allemaal voorstellen dat zij momenteel te maken hebben met een verhoogde werkdruk en stress. Een recent onderzoek toont aan dat zorgprofessionals tijdens de COVID-19 pandemie meer burn-out klachten ervaren, dan voor de uitbraak van het virus. Deze klachten zijn gerelateerd aan een hoge werkdruk, werkstress en beperkte organisatorische ondersteuning. Nu zijn het niet alleen de zorgprofessionals die een verhoogde werkdruk en stress ervaren wegens de COVID-19 pandemie. Een ander onderzoek, onder meer dan 16.000 werknemers die tijdens de pandemie thuis werkten, impliceert dat 68% van de thuiswerkers burn-out symptomen ervaart.  

Terwijl de pandemie zich voortsleept, vormen burn-out klachten een steeds groter risico voor thuiswerkers. Bovenop de stress en angst van de gezondheidscrisis, voelen veel thuiswerkers de extra druk van het in evenwicht brengen van hun persoonlijke verantwoordelijkheden - al dan niet met de kinderen thuis - en daarnaast de verantwoordelijkheden die hun functie met zich mee brengt. 

Voorheen was er een duidelijk scheiding tussen werk en thuis. Nu thuiswerken de norm is voor veel mensen, is het logisch dat zij zoekende zijn naar de juiste balans tussen werk en privé. De één heeft hierdoor meer moeite om productief te blijven, terwijl de ander het gevaar loopt om té veel uren te draaien. In beide gevallen is werkstress een logisch gevolg.  

Schermafbeelding 2020-12-22 om 15.02.12.png

Hoewel uit veel onderzoeken blijkt dat de grote verschuiving naar werken op afstand, als gevolg van COVID-19, grotendeels succesvol is geweest in termen van productiviteit, blijkt uit onderzoek van Zapier dat thuiswerken veel werknemers het gevoel geeft dat het werk nooit stopt. Naast dit probleem ontdekte Zapier ook dat werknemers terughoudend zijn om vrij te nemen. Een kwart van de werknemers (24%) zegt dat het moeilijk is om vrij te nemen van werk, omdat thuis hun nieuwe werkplek is geworden. Terwijl 13% zegt dat ze geen vrije tijd willen opnemen voordat de pandemie voorbij is. Dit zijn verontrustende signalen die aangeven dat organisaties er verstandig aan zouden doen om werknemers aan te moedigen om even te pauzeren. 

Ook al lijkt het voor sommige nu minder interessant om hun spaarzame vakantiedagen op te nemen nu er weinig sociale activiteiten kunnen plaatsvinden, moeten we als organisatie juist waakzaam zijn voor deze groep mensen. 2020 heeft veel spanningen met zich meegebracht in zowel het privé- als het werkende leven. Spanningen die een reëel gevaar vormen voor ons mentale welzijn. Een standaard kerstpakket is een leuk bedankje voor je inzet in dit bewogen jaar. Echter, kan een inventieve HR medewerker zich hier onderscheiden door met het kerstpakket in te spelen op het mentale welzijn van de medewerker. Een boek hoe je om kan gaan met stress of een tegoedbon voor een wellnessdag doet wonderen. Maar als je als organisatie in 2021 écht goed van start wilt gaan, geef je medewerkers een welverdiende break. 

Have a break, have a … 

Vorige
Vorige

Home Alone. Thuiswerken, (g)een goed idee?

Volgende
Volgende

7 stappen voor een succesvolle HR transformatie