Handen schudden als The Donald?

Donald Trump staat bekend om veel dingen, maar één van zijn specialiteiten is natuurlijk zijn handshake. Velen (politieke) leiders hebben dit eigenhandig mogen ervaren en wij kunnen ons inbeelden dat dit een onvergetelijke ervaringen moet zijn geweest. Hoe Trump deze formaliteit benadert, illustreert helder dat handen schudden vele (verborgen) functionaliteiten omvat. 

Hoewel het bij The Donald lijkt alsof handen schudden een topsport moet zijn, staat het voor anderen symbool als een begroeting en een teken van gelijkwaardigheid. Ook op de werkvloer is het schudden van handen de norm bij een eerste kennismaking. Als je als nieuwe medewerker begint bij een organisatie, heb je vaak al meerdere handen geschud voordat je aan de slag gaat. Althans, dat was de normale gang van zaken toen iedereen nog op het kantoor aanwezig was.

Digitaal handen schudden

Het jaar 2021 staat in het teken van een verschuiving op de werkvloer, omdat veel organisaties potentie zien in een hybride vorm van werken. Bij deze nieuwe vorm van werk krijgen medewerkers meer flexibiliteit over waar, wanneer en hoe zij werken. 
Het gevolg? Minder medewerkers op kantoor en dus minder collega’s die handen schudden. 

Veel mensen hebben in eerste instantie niet zo’n probleem als we minder handen schudden, maar nu blijkt uit onderzoek dat er met deze verandering meer verloren gaat dan we initieel dachten. In het specifiek voor nieuwe medewerkers. Zo blijkt dat nieuwe medewerkers in een volledige remote setting niet gelukkig zijn. Van de ondervraagde geeft 51% aan dat ze een onprettige onboarding ervaring hebben gehad en 55% geeft aan dat zich niet geïntegreerd voelen in het team wegens onpersoonlijke interacties. Digitaal handen schudden is dus nog niet zo eenvoudig! 

Gelukkig kunnen we bij het onboarding proces ook gebruik maken van professionele hulpmiddelen, waarmee we ervoor kunnen zorgen dat nieuwe medewerkers sneller integreren en dus beter presteren. Om jullie daarmee op weg te helpen hebben wij de onboarding tools ingedeeld in twee overzichtelijke categorieën: 

a. Basic but essential 

Maak gebruik van de tools die aanwezig zijn in jouw organisatie of maak gebruik van gratis tools die voor iedereen beschikbaar zijn. De kracht zit hem erin dat je alles zelf organiseert, waardoor een nieuwe medewerker zich - zowel fysiek als digitaal - snel thuis voelt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een projectmanagement tool, zodat je bepaalde touchpoints en activiteiten gestructureerd in kaart kunt brengen voor zowel de organisatie als de nieuwe medewerker en biedt nieuwe medewerkers een digitale ervaring voor het ondertekenen van hun nieuwe contract en aanvullende formulieren. Zorg er ook voor dat de nieuwe medewerker persoonlijk kennismaakt (fysiek of digitaal) met alle belanghebbende voor hem of haar. Zo kun je er in een hybride werkvorm voor zorgen dat nieuwe medewerkers alsnog goed integreren in het team en de organisatie. Het resultaat?

  • Een persoonlijke onboarding ervaring

  • Zowel digitaal als fysiek mogelijk

  • Kost veel tijd en moeite

  • Een medewerker die goed integreert

b. Smooth and efficient 

Zijn de aantallen nieuwe medewerkers te groot, waardoor de basic but essential optie te veel tijd en moeite kost? Kies dan voor gemak! Geef je nieuwe medewerkers een persoonlijke en onvergetelijke inwerkervaring met een onboarding tool. Betrek, train en informeer je nieuwe medewerkers met video’s, games en interactieve quizzes. Hiermee start de onboarding van de nieuwe medewerker automatisch voor de eerste werkdag, waardoor hij of zij sneller productief en betrokken is. De voordelen?

  • Attractieve onboarding ervaring

  • Gemak voor de medewerker en HR

  • Smooth and efficient

  • Medewerkers sneller betrokken en productief

Are you ready to Unfurl?

Handen schudden als The Donald, dat hoeft van ons natuurlijk ook niet, maar wij hopen wel dat fysiek handen schudden de norm blijft bij een eerste kennismaking op de werkvloer. Dit is een teken van gelijkwaardigheid en respect en creëert direct verbinding. Het is belangrijk om die handdruk ook in een digitale onboarding strategie terug te laten komen. Juist nieuwe medewerkers zullen behoefte hebben aan het ‘kantoorgevoel’, dus besteed voldoende aandacht aan de onboardingjourney. Want uiteindelijke zullen medewerkers die goed integreren, eerder goed presteren. En dat wil natuurlijk iedere organisatie. 

Wil je meer weten over het selecteren van de juiste onboarding tooling? Of wil jij weten hoe je de onboardingjourney het beste kunt inrichten? Wij drinken graag een (digitaal) kopje koffie! Druk op ‘Let’s Unfurl!’ om contact met ons op te nemen.

Vorige
Vorige

Over de Roooie

Volgende
Volgende

De digitale koffieautomaat, what else?