Terug naar Hyves?

Meer krabbels op de werkvloer door
Purpose, Potential en Perspective

De zonnigste periode van het jaar is aangebroken en het moment waar we lang op hebben gewacht lijkt eindelijk daar te zijn: we krijgen meer vrijheid. Hierdoor komen veel leidinggevenden voor een keuze te staan. Want, gaan we …: 

  • Back to oldskool: We gaan terug naar het oude normaal, dus massaal naar kantoor

  • Remote is here to stay: Thuiswerken beviel ons goed en dit willen we voortzetten

  • Hybrid is the new way: We gaan een balans zoeken tussen oldskool en remote   


Onderzoek laat zien dat steeds meer leidinggevenden bereid zijn om meer flexibiliteit te bieden over waar, wanneer en hoe medewerkers kunnen werken. Veel organisaties overwegen dus een hybride vorm van werk. In dit artikel bespreken we hoe organisaties succesvol met deze nieuwe vorm van werk aan de slag kunnen gaan, door in te spelen op drie belangrijke punten. Allereerst volgt een korte samenvatting van dit artikel, daarna geven we een uitgebreidere toelichting bij deze punten en we sluiten af met een praktijkvoorbeeld.

In het kort

Als medewerkers meer flexibiliteit krijgen over waar ze gaan werken, wordt de samenwerking met technologie nog belangrijker. Technologie maakt het immers mogelijk om op afstand toegang te verkrijgen tot bedrijfsgegevens en technologie biedt de mogelijkheid om op afstand samen te werken met collega’s en klanten. Met name de afgelopen anderhalf jaar hebben velen van ons al mogen ervaren dat het gebruik van technologie essentieel is om je werk uit te voeren in het digitale tijdperk van vandaag de dag. Deze nieuwe manier van werken verloopt helaas nog niet feilloos voor iedereen. Dat heeft ermee te maken dat technologie in eerste instantie een bedreiging vormt voor onze psychologische basisbehoeften, wat een verstorende werking kan hebben. Door in te spelen op purpose, potential & perspective kun je deze verstoring voorkomen.

De eerste stap naar meer krabbels en respect:

Organiseer digitale meetings met alle teams waarbij je gezamenlijk bespreekt hoe ieder team - en ieder teamlid - kan bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Hierbij kun je inspelen op:

  • Purpose: Met deze sessies creëer je digitale verbinding waarbij het voor medewerkers inzichtelijk wordt wat het gemeenschappelijk doel is en hoe zij kunnen bijdragen om dat doel te behalen.

  • Potential: Met deze sessies maak je het voor medewerkers inzichtelijk hoe zij kunnen bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Als medewerkers daarvoor nog niet over de juiste vaardigheden of werkervaring beschikken, kan het team direct de juiste ondersteuning bieden door bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen.   

  • Perspective: Door deze digitale meetings ontvangen alle teamleden direct een geïnformeerd perspectief van de organisatiedoelstellingen en de bijdrage van het team.     

  • Tech: Met een performance management systeem kun je direct alle vastgestelde doelen en gemaakte afspraken digitaal vastleggen. Daarmee kan iedereen het overzicht bewaren, de progressie aanschouwen en makkelijk feedback geven en ontvangen. Dit kan op verschillende manieren, van een excel overzicht tot een geavanceerd systeem. Weet je niet waar je moet beginnen? We helpen je uiteraard graag bij je keuze.

Wat een pech, krabbel weg!

Het jaar 2020 was het jaar waarin veel medewerkers verplicht de transitie naar remote working moesten ondergaan, maar ook het jaar waarin zij een exponentiële groei zagen in het gebruik van technologie bij hun werkzaamheden. Niet geheel verrassend hebben deze grote veranderingen aantoonbare spanningen opgeleverd bij veel medewerkers. Nu is dan ook hét moment om deze nieuwe manier van werken - waar remote and tech centraal staan - op een goede manier te implementeren. 

Recent onderzoek van Deloitte laat middels een simpel maar effectief model zien hoe je de krachten van technologie en mens samen kunt brengen. Ook legt dit model de link 

naar de piramide van Maslow. Bij de piramide van Maslow staan groei en ontwikkeling bovenaan. Binnen organisaties wil je natuurlijk ook dat medewerkers zichzelf kunnen ontwikkelen, zodat ze beter gaan presteren. Technologie kan echter een verstorende werking hebben en daarmee een bedreiging lijken voor de psychologische basisbehoeften van de mens. Door in te spelen op purpose, potential & perspective kun je deze verstoring voorkomen.

Purpose and belonging 

Met een purpose geef je mensen het gevoel dat ze bijdragen aan iets groters en dat hun bijdrage van belang is om het gedeelde doel te behalen. In de digitale wereld is een purpose belangrijk, omdat technologie in eerste instantie een gevoel van afstand creëert. 
Wanneer mensen op kantoor zijn, kunnen ze de energie van het samenzijn voelen. Ook ervaren mensen op kantoor een gevoel van een gemeenschappelijk doel door collega’s tegen het lijf te lopen en te praten over strategie. Wanneer collega’s fysiek van elkaar gescheiden zijn, kan een deel hiervan nog steeds virtueel plaatsvinden, maar het zal drastisch verminderen

Om hiervoor te compenseren is het voor leiders belangrijk om een concreet purpose te formuleren. Een purpose - waarmee medewerkers ervaren dat ze bijdragen aan iets groters - creëert een gevoel van verbinding, zelfs als collega’s samenwerken op afstand van elkaar. Daarnaast is het - ook in een virtuele setting - belangrijk dat leiders algemene doelen bespreken en ervoor zorgen dat medewerkers het gevoel hebben dat hun werk noodzakelijk is voor het succes van de organisatie. 

Potential and esteem

Voor iedere organisatie is het belangrijk om het potentieel van medewerkers te ontwikkelen, maar door de digitalisering op de werkvloer is dit een strategische noodzaak geworden. Om een competitief voordeel te behouden is het voor organisaties van belang om innovatieve technologieën te implementeren. Voor medewerkers heeft dit tot gevolg dat zij met weer een nieuwe uitdagingen worden opgezadeld, omdat het implementeren van nieuwe technologieën lastig en frustrerend kan zijn.     

Voor medewerkers is het fijn en belangrijk om over de juiste vaardigheden te beschikken, zodat zij effectief kunnen samenwerken met technologie. Dat vraagt dus om ondersteuning vanuit de organisatie. Daarnaast is het voor medewerkers fijn om te werken in een bedrijfscultuur waar begrip en ruimte is voor ontwikkeling. Voor organisaties is het belangrijk om medewerkers bij te brengen dat een continue aanpassing juist veiligheid biedt in de digitale wereld van dit moment. Met de juiste mindset gaan medewerkers inzien dat het ontwikkelen van vaardigheden een tactische noodzaak is, waarmee zij ook veiligheid creëren voor zichzelf.   

Perspective and security 

In de huidige digitale wereld, waar alles in een hoog tempo verandert, is het belangrijk om medewerkers perspectief te bieden. Zonder een geïnformeerd perspectief zit iedereen - in de digitale wereld van dit moment - geïsoleerd van elkaar te werken en zal er een gevoel van onzekerheid aanwezig zijn. Dat blijkt ook uit onderzoek van McKinsey waarin medewerkers duidelijk aangeven dat ze nog onvoldoende weten over de plannen van hun werkgever na corona. Organisaties hebben mogelijk de algemene intentie aangekondigd om in de toekomst een hybride vorm te omarmen, maar te weinig van hen - geven de werknemers aan - hebben een gedetailleerd beleid gedeeld. En dit gebrek geeft veel medewerkers een onzeker gevoel. Voor leidinggevenden is het dus belangrijk om medewerkers een geïnformeerd perspectief te bieden over de post-pandemische werkplek, waarbij het waardevol is om stil te staan bij de behoefte van zekerheid van de mens.

Are you ready to Unfurl?

De COVID-19 pandemie heeft veel aspecten van ons leven veranderd, inclusief waar en hoe mensen willen werken. Medewerkers hebben natuurlijk hun ervaring met de pre-pandemische werkplek (lees oldskool), maar inmiddels ook met remote working. Deze ervaringen hebben invloed op wat medewerkers willen en verwachten te zien bij de post-pandemische werkplek.

Een les die we kunnen trekken uit de COVID-19 pandemie is dat de digitale adoptie enorm is toegenomen. In het digitale tijdperk van vandaag de dag is de samenwerking tussen mens en technologie erg belangrijk. Daarom is het van belang dat deze (verplichte) samenwerking niet resulteert in spanningen bij medewerkers. De welbekende Maslow piramide illustreert helder dat technologie in eerste instantie onze psychologische basisbehoefte verstoort, terwijl we deze psychologische basisbehoeften nodig hebben om goed te presteren en te groeien. En goed presterende medewerkers, dat wil natuurlijk elk bedrijf. 

Pimp my profile 

Tot slot delen wij nog een praktijkvoorbeeld waarbij wij purpose, potential en perspective succesvol hebben geïmplementeerd bij een van onze klanten.

Een bekend mediabedrijf met ongeveer 100 medewerkers kwam bij Unfurl terecht, omdat zij het maximale uit hun medewerkers konden halen. Om het potentieel van deze organisatie te verbeteren hebben wij op verschillende organisatieniveaus teamsessies gehouden. Met het MT hebben wij de organisatiedoelstellingen met de bijbehorende belangrijkste KPI’s vastgesteld. Vervolgens hebben we teamsessies gehouden waarbij de vraag was ‘hoe gaan wij als team bijdragen aan de organisatiedoelstellingen en wat willen we met elkaar bereiken’? De uitkomsten van deze sessies vormden vervolgens de basis voor de individuele gesprekken tussen het management en alle medewerkers. 

Doordat de organisatiedoelstellingen op deze manier richting alle medewerkers werd gecommuniceerd, zorgde dit ervoor dat de purpose en perspective van de organisatie voor alle medewerkers inzichtelijk werden. Elke medewerker kreeg inzichtelijk wat zijn of haar toegevoegde waarde aan de organisatie ging worden en welke kant de organisatie op ging. Daarnaast werd in de individuele gesprekken aandacht besteed aan de individuele potential van elke medewerker. Op welke manier kon de medewerker zijn of haar potentieel optimaal benutten en tegelijk bijdragen aan de organisatie en zijn of haar team. Dit proces is ondersteund met behulp van een softwarepakket waarin de doelstellingen op alle niveaus inzichtelijk zijn en wat de basis vormde voor een continue dialoog rondom purpose, perspective en potential. 

Sinds de invoering van deze methodiek geven de medewerkers aan dat ze zich meer verbonden voelen met de organisatie. Ook bij remote werk weten medewerkers elkaar goed te vinden. Dit resulteert in meer betrokkenheid bij de koers die de organisatie vaart. Hierdoor zijn de medewerkers meer betrokken en gelukkiger in hun werk. 

Wie, Wat, Waar?

Wil je meer weten over hoe jij purpose, potential en perspective kan integreren in het DNA van jouw organisatie? Of wil je meer weten over het implementeren van de juiste technologieën? Wij doen graag een digitaal kopje koffie met je! Druk op ‘Let’s Unfurl!’ om contact met ons op te nemen.

Let’s Unfurl!  

Vorige
Vorige

Swipen of selecteren?

Volgende
Volgende

The Office: Van remote naar hybrid