Swipen of selecteren?

Tinder, Happn, Inner Circle of toch liever Bumble? Keuze genoeg en een kind kan de was doen. Of je nu naar link, rechts of omhoog swipet, je vliegt door het aanbod heen. Je beseft niet eens dat je een keuze hebt gemaakt, want voordat je het doorhebt kijk je al naar de volgende knappe kop. Mocht je al jaren een relatie hebben en geen idee hebben waar wij het nu over hebben?

Dit filmpje geeft je een goede indruk:

Bad Swipe 

Op dit moment weten we dat wij (de mens) besluiten neem op basis van verschillende onbewuste vooroordelen (lees: biases). In veel gevallen zijn die snelle beslissingen handig, omdat we hierdoor niet veel tijd en energie verliezen aan een uitgebreid denkproces. Maar het komt natuurlijk ook voor dat we hierdoor ondoordachte beslissingen nemen, omdat we niet de tijd nemen om keuzes objectief te onderbouwen. Zowel in ons persoonlijke, als in ons professionele leven. 

Onbewuste vooroordelen komen veel voor op de werkvloer. Met name bij het werven en selecteren van potentiële werknemers. Natuurlijk weten we dat de beslissing om een kandidaat aan te nemen uitsluitend gebaseerd zou moeten zijn op hun vermogen om het werk goed te doen. Toch gebeurt dit nog altijd te weinig, omdat externe factoren ons oordeel vertroebelen. Deze subjectieve beslissingen binnen het selectieproces kunnen resulteren in het selecteren van de verkeerde kandidaat, in andere woorden: een bad hire. En een bad hire heeft een heleboel negatieve gevolgen voor de organisatie, voornamelijk met betrekking tot hoge kosten en een verlies aan tijd.  

Gelukkig kunnen we bij het selectieproces ook gebruik maken professionele hulpmiddelen, waarmee we beslissingen kunnen maken op basis van bewijs in plaats van op subjectieve veronderstellingen. Om jullie daarmee op weg te helpen hebben wij de selectietools voor jullie ingedeeld in drie overzichtelijke categorieën: 

1.The Traditionals

Een uitgebreide - maar betrouwbare meting - van de kandidaten, waarmee je inzicht krijgt in de kwaliteiten en talenten van groepen sollicitanten voor een bepaald functieprofiel. Hiermee kun je een betrouwbare schifting maken uit alle kandidaten die zich aanmelden en van meerdere personen gemakkelijk de match en competentiescores onderling vergelijken. De voordelen op een rijtje:

  • Al tientallen jaren zijn waarde bewezen

  • Wetenschappelijk onderbouwd

  • Voorspelt werkprestatie

  • Uitgebreide rapportage

2. The New Skool

Inmiddels dienen zich ook de next generation tools aan. Deze technologieën verzorgen een vernieuwende sollicitatie-ervaring, waarin de kandidaten een reeks neurowetenschappelijke games voltooien. De resultaten van de kandidaten kunnen worden vergeleken met een benchmark, waardoor je kandidaten objectief en nauwkeurig kunt beoordelen. De voordelen?

  • Gamified benadering

  • Wetenschappelijk onderbouwd 

  • Stelt kandidaatervaring voorop 

  • Benchmark

3. The Giants

Meer dan 100 kandidaten per jaar? Deze pre-selection platformen automatiseren uw recruitmentproces en identificeren de beste sollicitanten op basis van data. Hierdoor zijn deze platformen uitermate geschikt voor het beoordelen van grote aantallen kandidaten. Daarbij kies je de test die het beste aansluit bij de voorspellers van prestaties. Daarnaast kan in sommige gevallen de candidate experience op maat gemaakt worden. Ideaal voor:

  • Grote aantallen 

  • Op basis van data

  • Identificeren van top performers

  • Gevalideerde matching scores

Are you ready to Unfurl?

Veel mensen zullen beamen dat swipen op je mobiel stiekem best wel leuk is. Niet nadenken, maar lekker automatisch beslissingen nemen. Toch moeten we waken voor dit evolutionaire proces, want hiermee maken we ook beduidend minder goede keuzes. En in een werkgerelateerde setting zit niemand te wachten op een bad hire. Daarom is het verstandig om een objectief hulpmiddel te gebruiken voor jouw selectieproces. 

Wil je meer weten over het selecteren van de juiste tooling? Of over een correcte implementatie van een selectietool? Wij doen graag een digitaal kopje koffie met je! Druk op ‘Let’s Unfurl!’ om contact met ons op te nemen.

Vorige
Vorige

De digitale koffieautomaat, what else? 

Volgende
Volgende

Terug naar Hyves?